Beton Zemin Kaplamasi Nasil Yapilir?
Konu yapi malzemeleri oldugunda saglamlik ve sertlik denilince süphesiz herkesin aklina gelen ilk sey beton olurdu. Ancak farkli metaryerlerin bir araya gelmesi ile olusturulan birçok beton çesidi vardir. Saglam zeminler ve yapilar olusturmak ancak dogru zemin hazirligi dogru usta seçimi ile mümkün olabilir. Ekipte kaç kisinin yer alacagi bir diger önemli unsur olarak görülürken, ürünün nerede nasil ve ne kadar kullanilacagini elbette isinin ehli kisiler belirler. Herkesin bildigi gibi ilk asama olan hazirlik asamasidir. Basit gibi gözükse de saglam bir zemin olusturabilmek için etkili bir yöntem olarak bilinmektedir. Hazirlik asamasi ve titizlik içeren bir çalisma gerektirir. Pompa ve mikserlerin çalisacagi alan kayma ve çökmeye karsi dayaniklilik gösteriyor mu bunun kontrolü saglanmalidir. Ayrica iyice temizlenmemis zeminden düzgün bir zemin kaplama elde maalesef elde edilemez. Uygulanacak zeminin önceden kontrolü saglanip hazirlanmalidir.
Daraltilip, sikilastirilirmis çikintilari düz bir hale getirilmis olmasi gerekmektedir. Saglam bir zemin olusturmak için ayrica harcin su miktarinin da düsürülmesi gerekmektedir. Her ne kadar yapilacak malzemenin kalitesine göre degisiklik saglasa da beton taban araligi genellikle 25-30 cm civari olur ve çogu zaman yardimci malzemeler ile desteklenir. Dolgu yani yardimci malzeme olan çakil veya molozlar kullanilirken su esaslar göz önünde bulundurulmalidir. Dolgu malzemesi olarak çakil kullanilis olsun o halde çakil ile devam edilmesi gerekmektedir. Alt zemin kuvvetlendirmek için yapilir bu islem, dikkat edilmesi gereken unsurlardan en önemlisi tabii ki de dökülecek olan harcin homojen olmasidir. Homojen olan karisim ince bir sekilde zeminin bütün alanlarina yatay bir tabaka halinde yayilmalidir ve yerlestirme sirasinda sikistirma ve yüzey bitirme islemleri ayni sirada ardisik olmalidir.
Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir. Böylece beton dökümü kesintisiz ve sürekli olmalidir. Vibratör kalip yüzeyine temas ettirilmemelidir çünkü yüzey bitirme islemi beton taze beton halinde iken uygulanacak son islem olarak görülmektedir.